
بالاترین سمت در شرکت
برای بسیاری از افراد در مورد تفاوت مسئولیت های مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره ابهاماتی وجود دارد. در بسیاری از موارد بسیاری از افراد به اشتباه این دو سمت را یکسان می دانند و به جای هم به کار می برند. اما تفاوت هایی در مسئولیتهای مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره وجود دارد که با توجه به مقررات و قوانین، وظایف و ویژگی های هر یک از آنها تعیین می شود. مدیر عامل کیست؟ و بالاترین سمت در شرکت کیست؟ مدیرعامل یاChief Executive Officer که به اختصار به آن (CEO) می گویند، بالاترین مدیر اجرایی در یک شرکت است که مسئولیت های اصلی اش توسعه و پیاده سازی استراتژی های سطح بالا، تصمیم گیری های اصلی شرکت، مدیریت کل عملیات و منابع شرکت و عمل کردن به عنوان نقطه اصلی ارتباط بین هیئت مدیره و عملیات شرکت است. مدیر عامل معمولا در هیئت مدیره سمتی دارد و گاه می شود که رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل یک نفر باشند. داشتن یک مدیر عامل برای شرکت سهامی عام یا خاص، ضروری است. مدیر عامل شرکت در حدود اختیاراتی که دارد در واقع نماینده ی شرکت به حساب می اید و حق امضا دارد.

سمت مدیرعامل بالاتر است یا رئیس هیئت مدیره؟
پاسخ به این پرسش احتیاج به کمی درنگ دارد. بالاترین سمت در شرکت متعلق به چه کسی است؟ رئیس هیئت مدیره بالاتر است یا مدیرعامل؟ می توان به بیانی ساده گفت که بالا یا پایین تر بودن سمت اعضای شرکت و میزان اختیارات افراد به هیئت مدیره و به تصمیم اعضای شرکت بستگی دارد. تصمیماتی که در اساسنامه ی شرکت قرار دارد توسط هیئت مدیره اتخاذ می شود. در نظر عموم مردم ممکن است مدیر عامل بالاترین سمت یک شرکت باشد. اما در واقع عمدتا مدیرعامل فقط در استخدام یک شرکت است و در بسیاری از شرکت های بزرگ این گونه است. حال به این می رسیم که یک مدیرعامل برای یک شرکت چگونه انتخاب می شود؟ مدیرعامل به عنوان مهره ی اصلی ارتباط بین هیئت مدیره و کارمندان یک شرکت عمل می کند. وی توسط هیئت مدیره و سهامداران انتخاب شده و می تواند از بین اعضای هیئت مدیره یا خارج از آنها تعیین گردد. این مدیر عامل اگر از بین اعضای هیئت مدیره انتخاب شده باشد نباید مدت مدیریت عاملی او از مدت عضویتش در هیئت مدیره بیشتر شود. باید توجه داشت که نقش مدیرعامل از یک شرکت به شرکت دیگر تفاوت دارد. این تفاوت ها به به اندازه، فرهنگ و ساختار شرکت بستگی دارد. معمولا اینطور است که در شرکت های بزرگ، یک مدیرعامل با اخذ تصمیمات استراتژیک در سطح بالا قرار دارد و کسی است که مسئولیت جهت دادن به شرکت را بر عهده دارد، اما در شرکت های کوچکتر، یک مدیرعامل اغلب فعالیت های کوچکتر و روزانه را انجام می دهد.
رئیس هیئت مدیره چه کسی است و چه وظایفی دارد؟
رئیس هیئت مدیره شخصی است که توسط هیئت مدیره شرکت انتخاب می شود. این شخص مدیریت و ریاست جلسات هیئت مدیره را برعهده دارد. رئیس هیئت مدیره باید جلسات کاری شرکت را درست و با رعایت نظم و مطابق دستورات برگزار کند. رئیس هیئت مدیره در جهت رسیدن به یک توافق در تمام تصمیم گیریهای هیئت مدیره فعالیت می نماید. در راستای شناخت بالاترین سمت در شرکت باید دانست که جایگاه رئیس هیئت مدیره ، با جایگاه مدیرعامل شرکت تفاوت دارد. البته در بعضی شرکت ها بر اساس توافقاتی، نقش های رییس هیئت مدیره و مدیرعامل ترکیب شده اند. وظیفه ی اصلی رئیس هیئت مدیره، مدیریت و رهبری هیئت مدیره است. اما خود هیئت مدیره از چه کسانی تشکیل می شود؟ هر شرکت سهامی توسط عده ای از کسانی که صاحب سهام شرکت هستند اداره می شود. این افراد بر اساس قانون به عنوان هیئت مدیره شناخته می شوند. افراد این هیئت مدیره هر یک نماینده ی شرکت هستند یعنی از طرف شرکت به عنوان نماینده ای هستند که می تواند در امور شرکت دخالت داشته باشد. در مورد نقش هیئت مدیره و لزوم ایجاد این نهاد باید گفت که شرکت سهامی به وسیله هیئت مدیره ای که از بین صاحبان سهام انتخاب شده و کلا یا بعضا قابل عزل می باشند اداره خواهد شد. بعد از آشنایی با رئیس هیئت مدیره و تفاوت مسئولیت های مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره باید بگوییم در هر شرکت بالاترین سمت در شرکت می تواند اندکی متفاوت باشد.
بالاترین سمت در شرکت
بالاترین سمت در یک شرکت (the highest ranking officer in a company) می تواند مدیر عامل باشد و یا نباشد. این امر بسته به اختیارات، سهام دار بودن، مقدار سهام، نوع شرکت، کشور، حق امضا داشتن یا نداشتن، و اساسنامه شرکت متفاوت باشد. در نگاه عموم بالاترین سمت اجرایی شرکت مدیر عامل است. هر چه یک فرد سهامی بیشتری در شرکت سهامی داشته باشد قدرت او بیشتر خواهد بود. معمولاً عالی رتبه ترین مسئول اداری و اجرایی یک شرکت مدیر عامل است.
مدیرعامل بالاترین مقام اجرایی شرکت
بالاترین مقام اجرایی یک شرکت (از نظر عموم) مدیر عامل آن شرکت است. بسته به نوع شرکت شرایط ممکن است متفاوت باشد. مثلا در شرکت سهامی خاص، اعضا سهام داران یک شرکت هیئت مدیره را انتخاب می کنند و هیئت مدیره، مدیر عامل، رئیس و نایت رئیس هیئت مدیره را از میان خود انتخاب می کنند. حتی شرایط و قوانین ممکن است از کشوری به کشور دیگر متفاوت باشد.
مدیر عامل به زبان انگلیسی امریکن CEO – Chief Executive Officer و به انگلیسی بریتیش Managing Director
ولیکن اساسنامه و هیئت مدیره می تواند اختیارات مدیر عامل را محدود کند. مدیر عامل می تواند در برخی شرکت ها حتی سهام دار نباشد و استخدام شود تا شرح وظایفی که هیئت مدیره تعیین می کند را انجام دهد. مدیر عامل می تواند حق امضا داشته باشد یا نداشته باشد.
هیئت مدیره به انگلیسی Board of Directors
هیئت مدیره یک شرکت بالاترین اختیارات مدیریتی یک شرکت را دارند. تعداد اعضای هیئت مدیره بسته به نوع شرکت متفاوت می باشد و هیئت مدیره مسئول اداره شرکت است. اعضای هیئت مدیره معمولا با تجربه ترین افراد برای مدیریت یک شرکت هستند. اگر هدف شغلی شما این است که در تیم مدیریتی ارشد (اعضای هیئت مدیره) یا مدیر عامل یک شرکت باشید باید بدانید که مسئولیت بسیار سنگینی است و نیاز به دانش تجربه بسیار دارد.
رییس هیئت مدیره به انگلیسی Chairman یا Chairman of the Board