مشاور شغلی

چگونه یک کسب و کار مشاوره را آغاز کنیم؟
برای آشنایی با کسب و کار مشاوره ابتدا به معنای آن می پردازیم. فرهنگ لغات کلمه ی مشاور را اینطور تعریف می کند: کسی که در زمینه ای معین دارای تخصص است و به عنوان رایزن برای ارائه ی مشاوره به افراد یا کسب و کارها فعالیت می کند.کسب و کار قطعا اهمیت یک مشاور خوب را درک می کند. ایالات متحده در سال ۱۹۹۷ بیش از ۱۲ بیلیون دلار برای مشاوره در کسب و کار هزینه کرده است. بر اساس گفته ی آنا فلاورز سخنگوی انجمن مشاوران حرفه ای، اخیرا تماس مردم و درخواست آنها برای دریافت مشاوره در کسب وکار افزایش یافته است. به گفته ی وی بازار در حال گشودن عرصه ای برای مشاوره ی کسب و کار است.
شغل یک مشاور انجام دادن مشاوره است. هیچ فرمول جادویی برای تبدیل یک مشاور به مشاور موفق وجود ندارد. تنها چیزی که یک مشاور خوب را از یک مشاور بد متمایز می کند وجود شور وشوق ومیل به تعالی در اوست. و البته یک مشاور خوب باید در زمینه ی کاری خود اطلاعات کافی داشته باشد. این گونه است که تفاوت حاصل می شود.
در این زمانه هر کسی می تواند یک مشاور باشد. تمام آنچه نیاز است این است که توجه کنیم زمینه ی علاقه مندی ما در چیست و استعداد نهانی ما در چه زمینه ای است. به عنوان مثال اگر شما کسی هستید که در کار با کامپیوتر توان ویژه ای دارید و با آخرین نرم افزارهای روز و تازه ترین اطلاعات در زمینه ی سخت افزار آشنایی دارید، و این توان را دارید که دانش خود را تبدیل به منبعی کنید که دیگران حاضر به خرید آن باشند، پس می توانید یک مشاور کامپیوتر باشید.
نکته هایی که پیش از مشاور شدن باید به آنها توجه کنید
به چه مدارک، مجوزها و گواهینامه هایی احتیاج دارید؟
بسته به نوع حرفه ی خود ممکن است پیش از شروع کار به عنوان یک مشاور به مدارک یا مجوزهایی ویژه نیاز داشته باشید.
آیا من برای مشاور شدن واجد شرایط هستم؟
پیش از شروع کار مشاوره و نشستن در انتظار مراجعین برای کار، ابتدا مطمئن شوید که شرایط لازم را برای انجام کار مشاوره دارید.
آیا به اندازه ی کافی برای مشاور شدن منظم هستم؟
آیا می توانم برای کارهای روزانه ام برنامه ریزی کنم؟ آیا به هنگام مدیریت امور به قدر کافی توانمند هستم؟ شما باید به هر سه سوال پاسخ مثبت داده باشید.
آیا می توانم کار گروهی انجام دهم؟
توان انجام کار گروهی و ارتباط با دیگران برای یک مشاور در دنیای امروز ضروری است.
آیا اهداف بلند مدت و کوتاه مدت خود را مشخص کرده ام؟
و آیا این اهداف به من اجازه می دهند که یک مشاور بشوم؟ اگر اهدافتان با وقت و انرژی ای که باید برای مشاور شدن صرف کنید همخوانی ندارد، پیش از هر حرکتی کمی تجدید نظر کنید.
۲۰ کسب و کار مشاوره ی پررونق در حال حاضر
۱. حسابداری
حسابداری امری است که هر کسب و کاری فارغ از کوچکی و بزرگی به آن نیاز دارد. یک مشاور حسابداری می تواند درباره ی تمام امور مالی یک کسب و کار کمک ارائه دهد.
۲. تبلیغات
این گونه مشاور عموما برای انجام یک کمپین تبلیغاتی استراتژیک برای یک کسب و کار، به کار گرفته می شود.
۳. حسابرسی
از مشاورانی که برای کسب و کارهای کوچک به بررسی و رسیدگی به قبوض آب و برق می پردازند گرفته تا مشاورانی که در شرکت های بزرگ امور اصلی را هدایت می کنند، مشاوران حسابرسی افرادی هستند که از ثمره ی زحمت خود استفاده می کنند.
۴. کسب و کار
اگر شمّ تجاری خوبی دارید و می دانید که یک کسب وکار چگونه به سود می رسد پس می توانید یک مشاور کسب و کار باشید. بعد از مشاوران کامپیوتر، مشاوران این گروه مورد توجه ترین هستند.
۵. نوشتن تجاری
همه می دانند که تاجران اغلب در زمینه ی نوشتن گزارش و گاهی حتی یک یاداشت ساده مشکل دارند. مشاور در زمینه ی نوشتن تجاری حلال این مشکل است.
۶. مشاوره ی شغلی
با بیشتر شدن تعداد افرادی که قربانی تعدیل نیرو در شرکت های بزرگ می شوند، مشاوران شغلی همواره مورد نیاز هستند. مشاوران شغلی به مراجعین خود در جهت یافتن شغلی که در آن هم خوشحال و هم مفید باشند یاری می رسانند.
۷. ارتباطات
مشاوران ارتباطات به کارمندان در کسب و کارهای کوچک و بزرگ کمک می کنند تا با یکدیگر تعامل بهتری داشته باشند؛ که در نهایت به بهبود کلی فضای کسب و کار و سودآوری آن کمک می کند.
۸. برنامه ریز کامپیوتر
از نرم افزار گرفته تا سخت افزار، اگر به امور کامپیوتر آشنایی دارید، تنها مشکل شما نداشتن وقت کافی برای رسیدگی به نیازهای تمام مشتری هایتان خواهد بود.
۹. خدمات تحریریه
از تهیه ی خبرنامه گرفته تا گزارش سالیانه، مشاورانی که در امور تحریریه تبحر دارند همیشه مورد نیاز هستند.
۱۰. جستجوی اجرایی
افرادی نیز هستند که برای کارفرماها استعدادیابی می کنند.
۱۱. باغبانی
در سال های اخیر تقاضا برای مشاوره در امر باغبانی زیاد شده است.این تقاضا نه فقط از سوی کسب و کارها ، بلکه از جانب افرادی که وقت کافی برای رسیدگی به باغچه هایشان را ندارند نیز صورت می گیرد.
۱۲. پیشنهاد دریافت کمک مالی
هر گاه یاد گرفتید که چگونه یک درخواست برای کمک مالی بنویسید، آن گاه می توانید قیمت خود را تعیین کنید.
۱۳. منابع انسانی
تا زمانی که کسب و کارها مسائلی مربوط به افراد خود دارند (که همیشه دارند)، مشاوران این زمینه در کسب و کارهای کوچک و بزرگ همواره با تعداد بسیاری از مراجعین مواجه خواهند بود.
۱۴. بیمه
هر کسی به بیمه نیاز دارد. پس همه به مشاور بیمه ای نیاز دارند تا آنها را در زمینه ی انتخاب بهترین و مناسب ترین بیمه یاری کند.
۱۵. بازاریابی
آیا می توانید به نوشتن یک برنامه ی بازاریابی برای یک کسب و کار کمک کنید؟ و یا ایده هایی دارید که فکر می کنید به کسب و کار دیگران کمک کند؟ اگر این گونه است بهتر است بخت خود را در مشاوره ی بازاریابی امتحان کنید.
۱۶. مدیریت حقوق و دستمزد
همه نیاز به دستمزد دارند. کسانی که در این زمینه دانش و تخصص دارند می توانند هم در کسب و کارهای کوچک و هم در کسب و کارهای بزرگ به عنوان مشاور کار کنند.
۱۷. روابط عمومی
پوشش خبری خوب برای هر سازمانی مورد نیاز است. وقتی یک سازمان یک مشاور خوب در امر روابط عمومی پیدا می کند، برای همیشه از او استفاده می کند.
۱۸. انتشارات
مشاور انتشارات کسی است که وقتی همه چیز برای نشر یک کتاب، روزنامه، مجله، حتی خبرنامه ی الکترونیک یا وبسایت آماده است، به انجام نوآوری های جدید کمک می کند.
۱۹. مالیات
با داشتن برنامه ای درست برای بازاریابی و کسب و کار( و علاقه مندی به مسئله ی مالیات)، کار شما به عنوان مشاور مالیاتی کاری پول ساز خواهد بود. یک مشاور مالیاتی به کسب و کارها کمک می کند تا با استفاده از شیوه های قانونی کمترین میزان ممکن مالیات را پرداخت کنند.
۲۰. خدمات نوشتاری
هر چیزی که به نوشتار مربوط باشد همواره متقاضی دارد. فقط کافی است زمینه ی مهارت خود را در نوشتن پیدا کنید.
بازار هدف
ممکن است ایده ای که شما دارید بهترین ایده ی عمرتان باشد، اما در گام اول باید بازاری برای ایده ی شما وجود داشته باشد. به عبارت دیگر باید عده ای از مردم به ایده ی شما علاقه مند باشند و حاضر باشند برای آن پول خرج کنند. به یاد داشته باشید که ایده ی شما چه برای سازمان های بزرگ باشد و چه کسب و کارهای کوچک، پیش از هر کاری ابتدا یک نقشه ی کسب و کار و یک نقشه ی بازاریابی برای خود طراحی کنید. به این ترتیب مطمئن باشید نتیجه ی خوبی می گیرید.
۱۰ دلیل برتری که سازمان های مختلف از مشاور استفاده می کنند:
داشتن تخصص در زمینه ای خاص
قدرت تشخیص و تعیین مشکلات و کمک به حل آنها
کمک به تکمیل کارکنان
کمک به تسهیل امور
داشتن واقع گرایی و بی طرفی در امور مختلف
توانایی مشاور در آموزش دادن به دیگر کارکنان
توانایی مشاور در انجام امور دشوار و مواجه شدن با مشکلات
توانایی مشاور در سامان دادن به امور و دمیدن روحی تازه در سازمان
توانایی مشاور در راه اندازی کسب و کار جدید
توانایی مشاور در تاثیرگذاری بر مردم
مکان
کسب و کار مشاوره در ابتدا احتمالا نیازی به سرمایه ی چندانی ندارد. شما می توانید- اگر با محدودیت قانونی مواجه نیستید- از منزل خود شروع کنید و نیازی به دفتر کار نخواهید داشت. داشتن یک دفتر کار خانگی مزایایی نیز به همراه دارد:
مخارج کلی کمتر
دیگر نیازی نیست که نگران پرداخت اجاره ی دفتر یا قبوض آب و برق و غیره باشید؛ شما می توانید تا وقتی که مشتری های ثابت خود را پیدا می کنید از این مزیت استفاده کنید.
انعطاف
شکی نیست که کار به عنوان مشاور در منزل انعطاف پذیری زیادی در زمان برای شما به ارمغان می آورد.
نداشتن دغدغه ی تردد در ساعات شلوغ و پرترافیک
وقتی در منزل کار می کنید دیگر دغدغه ی رفت و آمد در ساعت های پر تردد و شلوغ را نخواهید داشت.
احتمال برخورداری از کسر مالیات
بنابر قوانین منطقه ای که در آن زندگی می کنید ممکن است بتوانید از این مزیت نیز بهره مند شوید.
کارمندان
در آغاز کار مشاوره شاید بتوانید به تنهایی کارها را به انجام برسانید اما در ادامه با گسترش کارتان نیاز به همکارانی برای سر و سامان دادن به امور خواهید بود. باید به این فکر کنید که آیا می توانید تمام کارهای عمده و جزییات آن را به تنهایی به انجام برسانید؟ و بعد در این باره تصمیم مهمی بگیرید که آیا به همکاری برای کمک در بخشی از کارها دارید؟ حتی ممکن است زمانی برسد که به این باور برسید که استخدام یک همکار برایتان مقرون به صرفه خواهد بود.استخدام یک همکار خوب گاهی مرز بین شکست و پیروزی است. زیرا می تواند این مزایا را به همراه داشته باشد:
صرفه جویی در زمان و انرژی
با داشتن همکاری که کارهای روتین و روزمره را انجام می دهد، شما می توانید روی مسائل مهم تر متمرکز شوید و در جهت جذب مشتری های بیشتر تلاش کنید.
دیگر نگران عدم حضور در دفتر کار نیستید
دیگر نیازی نیست که نگران نبودن خود در دفتر باشید. با نبود شما کس دیگری هست که تلفن ها را جواب دهد.
وجود فردی دیگر برای ارائه ی ایده های جدید
گاهی این که همه ی کارها را به تنهایی انجام دهید سخت خواهد بود. وجود یک همکار گاهی کمک می کند تا یک مسئله را از زاویه ای جدید بررسی کنید.
در آمد و صورت حساب
حال که به طور جدی مشغول به کار مشاوره شده اید، باید برای میزان دستمزد خود تصمیم بگیرید. اگر مبلغ مشاوره ی شما خیلی پایین باشد کسب و کار موفقی نخواهید داشت؛ و اگر خیلی بالا باشد برخی از مشتری ها را از دست می دهید. حال چطور به یک دستمزد مناسب عادلانه برسید؟ یک روش مناسب برای رسیدن به یک دستمزد عادلانه این است که از قیمت رقبای خود در این زمینه مطلع شوید. تنها با یک تلفن می توانید در این باره جویا شوید و از آنها در خواست کنید بروشورهای خود را در اختیار شما بگذارند.
پیش از تعیین نهایی نرخ مشاوره ی خود، تمام هزینه هایی که متحمل می شوید را در نظر بگیرید. در هر کاری هزینه های متفرقه ای وجود دارد. اما به خاطر داشته باشید هرگز از این هزینه های متفرقه برای گرفتن پول بیشتر از مشتری های خود سوءاستفاده نکنید. به هنگام تعیین نرخ مشاوره چند گزینه را در نظر داشته باشید:
دستمزد ساعتی
در تعیین دستمزد ساعتی ممکن است دو حالت اتفاق بیفتد: الف) اگر دستمزد شما خیلی بالا باشد؛ طوری می شود که کسی توان پرداختش را ندارد. ب) اگر دستمزد شما خیلی پایین باشد؛ طوری می شود که کسی شما را جدی نمی گیرد. و این نکته را نیز به خاطر داشته باشید مردم به همان میزان که پول پرداخت می کنند توقع دریافت خدمات دارند.
نرخ انجام پروژه
در انجام پروژه ها، هر مشاور نرخی معین دارد که برای انجام کاری مشخص در دوره ی زمانی معینی آن نرخ را تعیین کرده است. گاهی به دلیل طولانی بودن انجام پروژه ها، شرکت های مشاور ترجیح می دهند نرخ دستمزد ماهیانه برای انجام کارها تعیین کنند.
نرخ پایه
نرخ پایه، دستمزد ثابتی است که مشاور و مشتری توافق می کنند تا به ازای تعداد ساعات مشخصی از کار پرداخت شود.
بازاریابی
اگر کسب و کار مشاوره ی شما هیچ مراجعی ندارد، در نتیجه شما اصلا کسب و کاری ندارید. اما بازاریابی حرفه ی مشاوره مثل فروش ماشین یا خانه نیست. زیرا شما می خواهید خدمات خود را برای افرادی ارائه کنید که شاید آگاهی نداشته باشند که به این خدمات احتیاج دارند. به این دلیل شما باید شیوه هایی را بیاموزید که بتوانید مشتری های جدید را به خود جذب کنید. برخی از این شیوه ها که امروز استفاده از آنها برای مشاوران رایج است به این شرح اند:
بروشورهای دقیق
در این بروشورها باید به طور واضح خدمات خود را شرح دهید. سپس دلیل بهترین بودن خود را برای مشتری توضیح دهید و بگویید چرا باید از شما استفاده کنند. همچنین بهتر است این بروشورها شامل اطلاعات بیوگرافی مشاور نیز باشد. ذکر کارهای انجام شده برای دیگر مشتریان نیز ضروری است.
تبلیغات
محدودیت در تبلیغات ممکن است به دلیل کمبود بودجه ی شما باشد. اما اگر به قدر کافی خوش شانس هستید که بودجه ی کافی برای تبلیغات دارید، آن را به درستی هزینه کنید. بسیاری از مشاوران بر این باورند که بهترین تبلیغات برای مشاوره، تبلیغ دهان به دهان و تجربه ی خوب مشتری های دیگر است.
خبرنامه
در هر زمینه ای که مشاوره انجام می دهید باید منبعی قوی از اطلاعات داشته باشید تا بتوانید برای مشتری های احتمالی خود در آینده خبرنامه تهیه کنید. و نیازی نیست برای تهیه ی آن هزینه ی گزافی را بپردازید. خبرنامه ها می توانند یکی از بهترین راه های تبلیغاتی برای مشاوران در هر زمینه ای باشند.
سخنرانی عمومی
این روش شیوه ای عالی برای جلب مشتری های جدید است. شما می توانید در مکان های مناسب حضور یابید و خدمات خود را برای دیگران ارائه کنید. مثلا می توانید در محدوده ی زندگی خود سازمان هایی را پیدا کنید که به خدمات شما نیاز داشته باشند؛ با آنها تماس بگیرید و سخنرانی رایگان خود را در مورد خدمات تان به آنها پیشنهاد کنید.
و اما یک شیوه ی مغفول واقع شده: بازاریابی ارجاعی
این شیوه که اغلب نادیده گرفته می شود نیز می تواند بسیار موثر باشد. شما می توانید وقتی کاری برای یک مشتری انجام دادید و رضایتش را جلب کردید، از او بخواهید تا تجربه ی خوب خود با شما را با دیگران به اشتراک بگذارد.
منبع:
https://www.entrepreneur.com/article/41384